Niniejsza Strategia Podatkowa dla Wielkiej Brytanii dotyczy spółki Vetus Limited, która jest brytyjskim członkiem Grupy Yanmar („Yanmar”). Jej publikacja jest uznawana za zgodną z Częścią 2 Załącznika 19 Ustawy o Finansach z 2016 r. na okres kończący się 31 marca 2024 r.

Yanmar to grupa z siedzibą w Japonii, której początki sięgają 1912 roku. W 1933 roku jako pierwszej udało się stworzyć kompaktowy silnik wysokoprężny o praktycznych rozmiarach. Od tego czasu, z przemysłowymi silnikami wysokoprężnymi jako podstawą działalności przedsiębiorstwa, Yanmar stale rozszerza swoją ofertę produktów, usług i wiedzy, aby dostarczać kompleksowe rozwiązania jako producent sprzętu przemysłowego. Jako dostawca małych i dużych silników, maszyn i urządzeń rolniczych, sprzętu budowlanego, systemów energetycznych, sprzętu morskiego, obrabiarek i komponentów – globalna działalność firmy Yanmar obejmuje siedem dziedzin.

Podejście do zgodności

Globalny Kodeks Postępowania Yanmar podkreśla znaczenie utrzymania zaufania udziałowców poprzez wypełnianie obowiązków społecznych i przestrzeganie wszystkich obowiązujących przepisów i regulacji. Stanowi to podstawę naszego podejścia do opodatkowania w Wielkiej Brytanii, które koncentruje się na wypełnianiu naszych zobowiązań.

Zarządzanie podatkami i zarządzanie ryzykiem

Rutynowe działania związane z przestrzeganiem przepisów podatkowych są zarządzane lokalnie. Jednak te aspekty naszego zarządzania podatkami, które wymagają większej koordynacji (np. rozwój i utrzymanie naszej polityki cen transferowych zgodnie z zasadami OECD), są nadzorowane na poziomie grupy.

Zarządzanie podatkami odbywa się zgodnie z naszą gotowością do podejmowania niskiego ryzyka podatkowego, a my zarządzamy ryzykiem podatkowym poprzez zapewnienie odpowiednich zasobów na działania związane z przestrzeganiem przepisów podatkowych w Wielkiej Brytanii. Oznacza to, że pracownicy zaangażowani w działania związane z przestrzeganiem przepisów podatkowych w Wielkiej Brytanii są odpowiednio przeszkoleni i wykwalifikowani, a w przypadku zlecania takich działań na zewnątrz korzystamy wyłącznie z usług renomowanych doradców. Konsultujemy się również z doradcami, aby mieć pewność, że jesteśmy na bieżąco ze zmianami w przepisach podatkowych i jesteśmy w stanie identyfikować i zarządzać wszelkim związanym z tym ryzykiem.

Nasza strategia podatkowa dla Wielkiej Brytanii jest zatwierdzana przez grupę ds. podatków, dział księgowości i administracji Yanmar Global Expert Co., Ltd. w Japonii oraz uznawana i wdrażana przez zarządy brytyjskich spółek zależnych.

Planowanie

Na lądzie, na morzu i w mieście, Misja Yanmar „dostarczanie zrównoważonych rozwiązań skoncentrowanych na wyzwaniach, przed którymi stoją klienci, w zakresie produkcji żywności i wykorzystania energii, wzbogacając w ten sposób życie ludzi na wszystkie nasze jutrzejsze dni” świadczy o determinacji Yanmar w zapewnianiu nam „ZRÓWNOWAŻONEJ PRZYSZŁOŚCI”. Nie będziemy angażować się w żadne planowanie podatkowe, które podważa nasze zaangażowanie w „ZRÓWNOWAŻONĄ PRZYSZŁOŚĆ”. Będziemy jednak reagować na uzasadnione zachęty (takie jak ulgi kapitałowe), jeśli będą one dostępne, aby zarządzać naszymi zobowiązaniami podatkowymi zgodnie z celami przepisów.

Relacje z organami podatkowymi

Interakcja z HMRC jest generalnie ograniczona do zapytań administracyjnych w celu zapewnienia, że oczekiwania HMRC są spełnione. W przypadku jakichkolwiek zapytań ze strony HMRC, będziemy na nie odpowiadać w sposób otwarty i oparty na współpracy.

Zapisz się do naszego newslettera

Otrzymuj najnowsze informacje o ofertach, promocjach i nowościach.